Project Mama Ina

Mama Ina

Als je haar een keer hebt ontmoet, vergeet je haar niet meer. Ina Dociu woont in Boekarest en heeft haar hele leven gezorgd voor anderen. Mama Ina, zoals ze genoemd wordt door de mensen om haar heen, maakt dagelijks in haar tweekamerflat maaltijden klaar voor straatkinderen, zwervers, Roma en vluchtelingen. Tijdens het uitdelen vergeet ze niet een woord uit de Bijbel te spreken. 
 
De meeste mensen uit Boekarest lopen er met een grote boog omheen, maar voor mama Ina zijn de groepen Roma die de bouwvallen in de stad bewonenhaar lief. Ze bezoekt ze trouw en helpt waar mogelijk. “We delen voedsel uit, maar vergeten niet ook geestelijk voedsel mee te geven”, zegt ze. 
 
Mama Ina is lid van de Roemeens Evangelische Kerk (BER). Ze wordt ook ondersteund vanuit deze kerk. Vanaf 1996 tot 2001 was ze directrice van zeven kindertehuizen in Boekarest. “De kinderen kwamen van de straat of uit ontwrichte gezinnen,” vertelt ze. Een Nederlandse stichting ondersteunde haar. Toen die tijd al zocht ze straatkinderen op in hun nachtverblijf onder de grond in het gemeentelijk ondergronds verwarmingsnetwerk. 
 
In 2002 stichtte ze nog een kindertehuis in een dorpje in de buurt van Boekarest, waar 18 jongeren van de straat werden ondergebracht. Het werk werd overgenomen door een christin uit Zwitserland en mama Ina startte een nieuw tehuis waar kinderen met psychische problemen werden opgevangen. Door gewijzigde wetgeving van de Roemeense overheid moesten de tehuizen worden gesloten. Maar mama Ina bleef niet stilzitten. 
 
Ze breidde het straatwerk verder uit. Vanuit haar tweekamerappartement nam het voedselproject een hoge vlucht. Dagelijks maakt ze in haar kleine keuken maaltijden klaar voor de allerarmsten.